+385 91 7813 045

O meni

Ja i fotografija ili fotografija i ja u mojem životu kreću dosta rano, kao klinac, jer je fotografija obiteljski posao, vremenom postaje način i stil života. Od tih početaka omogućila mi je da okusim slobodu, što nam je svima bitna stavka u životu.


Vremenom kasnije kroz život guram fotografiju gdje god stignem, čista znatiželje… i bilo je odličnih rezultata…
Rad u fotografskoj radnji, dokument fotografija, amaterska fotografija, portreti, svatovi, rođendani, sprovodi (kod nas su fotografirani sprovodi koliko i svatovi), proslave, sva moguća događanja… vremenom interesantniji događaji kao rock koncerti mega svjetskih rock i pop zvijezda i lokalnih bendova… pa još interesantniji dio… profesionalna industrijska fotografija i profi foto laboratorijska usluga sve dublje i čvršće me uvlače u svijet SVJETLOPISA ili fotografije.

Dolazi era digitalizacije… fotografija kao takva kakvu poznajemo među prvima stradava. U vreme analogne fotografije fotograf i foto aparat su dominantniji dok je laboratorijska usluga bila samo na nivou minimalnog uslužnog servisa. Dolaskom digitalizacije odnosi se mijenjaju, (barem u mojem slučaju) biti fotograf a ne poznavati izuzetno kvalitetno kasniju/post obradu u Photoshop-u znači propast i marginalizaciju. Na sreću i tu prepreku sam uspješno preskočio. Da priču previše ne širim, danas smo trenutno u fazi fotografije na internetu, a tu fazu treba preživjeti, kuda će to otići tko zna, meni to liči kao da se zagledate u prelijepo plavo nebo sa jastulastim oblakom i ako uspijete da održite pažnju na tom oblaku vidjet ćete kako on vremenom nestaje. Pa kada me ljudi pitaju kako ja i fotografija kažem, ja još hodam a fotografija nestaje kao oblak na nebu. E sada, u toj fotografskoj fazi nekako sam sklopio ovu web stranicu na kojoj nudim trenutno što mislim da je interesantno sa fotografijom i oko fotografije.
Nadam se da će biti interesantno Vama a naravno i meni, bitno je da ne pređe u dosadu, jer tada svaki posao gubi smisao.
Web stranica i trgovina koju ste posjetili je napravljena da posluje GLOBALNO…


Da, globalno, za početak HR i države EX YU (Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija), EU.
To nije moj hir nego stvarnost.
Zašto… zbog toga što se proizvodi izrađuju tek nakon VAŠE narudžbe/plaćanja u trgovini, takozvanom POD tehnologijom i poslovnim postupkom, (Print on demand ili ispis/tisak/štampa na zahtjev). Ovaj način rada je postao moguć zahvaljujući digitalom printu/tisku/štampi u kojem je ekonomski isplativo printati/tiskati/štampati samo jedan primjerak proizvoda. Digitalizacijom više faza u kreiranju i izradi proizvoda i upotrebom interneta kao medija, posrednika, razvila se navedena tehnologija.
U čitavoj ovoj ponudi ja fotkam i oblikujem motive za proizvode koji su u on-line trgovini pa je iz toga nastao slogan “BB stvaralačko oblikovanje/creative design”.
A proizvodi za ovu on-line trgovinu se izrađuju na više lokacija, globalno.
Za kupce iz EU i ostalih država Evrope koji nisu trenutno u EU, to je RIGA, Latvia i Barcelona, Španija.


Zašto trošiti vreme i kupovati u on-line trgovini https://www.borisbjelajac.com/ ?
Jednostavno postoji puno razloga, navest ću samo neke koji mi dolaze expresno u misli, ostale ću kasnije nadograđivati.
Pojava interneta, digitalizacije,… tj. dolazak informatičke revolucije je promjenilo sve, ne samo moj život nego i Vaš i zaključak se jednostavno nudi… ako hoćemo dalje, preostaje da se u uklopimo u digitaliziranu danjašnicu i od takve digitalne današnjice upotrebimo ono što nama odgovara/treba. Ako to ne napravimo postajemo mrzovoljni posljednji Mohikanci ANALOGIJE* !!!
Imam veliku arhivu fotografija iz vremena ANALOGIJE* i još veću arhivu sadašnjeg vremena digitalije i kada bi prema dosadašnjim pravilima prezentirao te fotografije morao bi raditi izložbe, izložbe, izložbe itd….postaje dosadno i zamorno, ljudima se više ne posjećuju izložbe… poslije otvorenja izložbe,… gotovo,… ništa,… izložba je živjela jedino u trenutku otvorenja.
Znači kada ponudim proizvode sa mojim fotkama nešto će se svidjeti i Vama,… zar ne,… kupit ćete nešto za sebe, prijatelje, djecu, porodicu,… možda ne kupite, možda preporučite dalje prijateljima.
I tako moje fotke dobiju vidljivost, gledanost, postaju žive, svakodnevne, upotrebljive, (ne stoje u prašnjavim albumima ili kutijama od cipela u nedostatku albuma) a Vi ste kupili, poklonili, ili dobili za rođendan kvalitetnu majicu, debelu majicu sa kapuljačom, tajice, jaknu, kapu, šalicu, jastuk, fotku za zid vaše dnevne ili spavaće sobe itd.
Kupovinom proizvoda u ovoj web trgovini kupujete unikatni proizvod (napravljen prema Vašoj odluci o kupnji), ne kupujete proizvod masovne produkcije (milijunska produkcija negdje u Kini, Vjetnamu, Bangladešu, Indoneziji) do kojih za kratko vreme dođu i vaši prijatelji i poznanici, i onda zbogom unikatnosti !
Proizvodnja se odvija u EU za kupce iz EU. Na ovaj način podržavate lokalnu proizvodnju, lokalnu zaposlenost, naravno u EU.
Motivi koji su na proizvodima su trenutno lokalni, HR gradovi (sa tendencijom stalnog proširenja, povećanja motiva), pejzaži, kulturna baština, ličnosti, itd, sa čime zajedno Vi i ja širimo pozitivne informacije o okruženju u kojem živimo i tako potičemo turizam naših prostora.
Materijali na kojima se printaju/tiskaju/štampaju moje fotke (naravno i fotke svakog drugog tko su uhvati ovakvog posla… to možete biti i Vi) su provjerene kvalitete koja zadovoljava sve zahtjeve razmaženog tržišta EU.
Za početak odlične, kvalitetne kupovine ovo su dovoljni razlozi.
Da, zaboravio sam još jedan značajan, jak argument, kupovina iz udobnosti fotelje, kauča i dostava na kućnu adresu.
Ostale razloge zašto kupovati kod mene ću vremenom dopunjavati.


*ANALOGIJA u mojem slučaju je vreme prije digitalizacije i interneta kada se fotografija radila upotrebom analognih foto aparata na fotografsku emulziju (srebro halogenidi) i nakon nekoliko laboratorijskih procesa završavala izradom fotografije na foto papiru. To je iz današnje perspektive vreme MOHIKANACA !